Afvallen

Overgewicht is een veel voorkomend probleem in onze maatschappij. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft 40% van de Nederlanders overgewicht. Zwaarlijvigheid neemt epidemische vormen aan volgens deze organisatie. Het voorkomen en vroegtijdig signaleren en stoppen van gewichtstoename zijn de beste maatregelen tegen overgewicht. Het terugdringen van overgewicht is een zeer onderschat probleem en op de lange termijn komt terugval zeer veel voor.

Oorzaken

Er zijn een aantal duidelijk aanwijsbare oorzaken voor het toenemend aantal mensen met overgewicht. We bewegen bijna allemaal te weinig, we hebben immers een (tweede) auto, een bureaubaan en geen tijd. We eten ook te veel, te ongezond en te snel.

De oplossing lijkt dus eenvoudig: meer bewegen, minder eten en vooral gezonder eten. Je kunt zelfs een heel positief doel formuleren voor jezelf: “Vanaf nu ga ik meer bewegen en gezonder eten”.  En toch gaat er vaak wat mis.

Emoties

Vanuit homeopathisch oogpunt bekijk ik de mens altijd als een geheel, dus ik bekijk de combinatie van iemands mentale, emotionele en fysieke gesteldheid. Bij de meeste mensen is geen fysieke afwijking als oorzaak voor de extra kilootjes aan te wijzen. Samen met de positieve doelstelling, “Vanaf nu ga ik meer bewegen en gezonder eten”, zijn het fysieke en het mentale deel afgedekt. Dit zijn de twee dingen die de meeste mensen goed voor elkaar krijgen. Nu het emotionele deel nog.

Onze emoties hebben veel meer invloed op ons dan we vaak willen toegeven. Blije emoties maken ons energiek. Maar emoties die we vervelend vinden zoals verdriet, boosheid of angst maken ons zwak. We voelen ons onzeker of krijgen onbewust bepaalde angsten. Dat kan er toe leiden dat we vasthouden wat we hebben en zelfs nog meer oppotten dan anders. Dat doen we met dingen en mensen om ons heen, maar dat doen we ook met alles wat we binnenkrijgen. Duurt dit lang, dan kan het onze strategie worden, met alle gevolgen van dien. Dit is geen bewust proces. Het is een proces dat jarenlang suddert en zich ongemerkt in je leven innestelt. Klik hier om mijn verhaal te lezen.

Voordelen en nadelen

Wat doet overgewicht met iemand? De nadelen kennen we allemaal: je bent niet meer zo aantrekkelijk,  je zit niet meer lekker in je vel en je krijgt fysieke klachten.

Maar bekijk het nu eens van een hele andere kant; Wat is het voordeel dat iemand haalt uit zijn of haar overgewicht? Denk aan: overwicht hebben en/of stevig op de grond staan. Of vanuit ons oerinstinct: fysiek overleven in bange tijden. Het kan iemand dus ook onbewust een gevoel van veiligheid en/of zekerheid geven. Dit is een onbewust gevoel en daarom is het gevoel zo moeilijk te herkennen. Maar dit gevoel loslaten is noodzakelijk om ook de bijbehorende kilo’s te kunnen loslaten.

Homeopathie en Overgewicht

Waar de oorzaak ook precies ligt, punt blijft dat emoties een belangrijke rol spelen en dat ze vaak ten grondslag liggen aan overgewicht. Wat is het voordeel dat iemand onbewust uit zijn gewicht denkt te halen? Hoe is dit voordeel op een andere manier te halen? Dat zijn de vragen die ik stel.

Met homeopathie kun je de grond onder je voeten (weer) vinden. Emotioneel sterker in je schoenen staan betekent dat je geen over­gewicht meer nodig hebt. Wil je samen met mij de zoektocht naar jouw emoties achter je overgewicht aangaan? Wil je dat ik je help bij het afvallen? Maak dan een afspraak per email of bel me direct.