Vermoeidheid

Ieder mens heeft slaap nodig om nieuwe energie op te doen. ’s Nachts slaap je om de volgende dag weer fris en vol energie te kunnen beginnen. Gedurende de dag verbruik je jouw opgedane energie en als je ’s avonds moe bent ga je weer slapen. Dat is de normale gang van zaken. Maar wat nou als je continu moe bent, ondanks het feit dat je voldoende slaapt of misschien wel meer dan voldoende slaapt? Onderzoek heeft aangetoond dat 2% van de bevolking leidt aan chronische vermoeidheid. Het komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak is onbekend.

Energieverlies

Vermoeidheid ontstaat als je jouw energie aan iets anders moet besteden dan aan de dingen waaraan je het bewust wilt besteden. Er zijn tal van oorzaken aan te wijzen waardoor we energie verliezen. Als een tochtig raam dat open staat in de winter en de warmte van de kachel te niet doet. Zo kun je ook jouw energie verliezen aan dingen die in jou niet in balans zijn. Je kunt je bijvoorbeeld zorgen maken over iets. Of je hebt ergens een sluimerende ontsteking. Dat kost veel energie, energie die je niet meer aan andere dingen kunt besteden en dus ben je eerder moe.

Ook moeten speelt een belangrijke rol in deze problematiek. We moeten naar ons werk, we moeten de was doen en we moeten naar een verjaardag. We sluiten een lening af voor onze statussymbolen, die we vervolgens moeten aflossen. We zijn vergeten wat we werkelijk willen. Wat was jouw jeugddroom? Het doen van dingen die jou als mens voldoening geven geeft energie, dat kost geen energie. Mensen die dat doen wat ze werkelijk willen doen in het leven, zijn energieke en gezonde mensen.

Perfectionisme

Een ander voorbeeld van een energielek is het streven naar perfectionisme. Alles goed willen doen en dan nog beter. Salvador Dali zei ooit: “Wees niet bang voor perfectie, je zal ze nooit bereiken”. Maar ondertussen ben je nooit tevreden. Je gunt jezelf nooit die welverdiende rust. Ondertussen kosten de dagelijkse dingen je steeds meer energie en je raakt in een neerwaartse spiraal, die je niet makkelijk doorbreekt. Je probeert alles onder controle te houden, maar in werkelijkheid word je steeds minder flexibel, waardoor juist alles uit de hand lijkt te lopen. In het leven kan altijd iets onverwachts gebeuren. Flexibiliteit geeft je de kans om daar soepel op in te spelen, zonder dat je het veel energie kost.

Gevolgen

Vaak maakt vermoeidheid iemand neerslachtig of depressief. Door vermoeidheid raak je in een isolement omdat er veel onbegrip is. Het aantal mensen dat medicijnen gebruikt tegen deze klachten neemt hand over hand toe. Het zou echter goed zijn de oorzaak aan te pakken en niet slechts de gevolgen.

Behandeling

Een energielek kan heel veel oorzaken hebben, die van fysieke, mentale of van emotionele aard kunnen zijn of van een combinatie daarvan. In mijn praktijk behandel ik niet de vermoeidheid, maar de persoon die met vermoeidheids­klachten komt. Ik neem deze mens op fysiek, mentaal en op emotioneel niveau in ogen­schouw. Dit heet een holistische benadering. Alleen op deze manier is vermoeidheid aan te pakken, omdat de oorzaak in een combinatie van factoren ligt. Er moet rekening gehouden worden met al die factoren. Een eenzijdige aanpak is niet voldoende.

Heb je interesse en wil je van je vermoeidheid af, bel me dan op voor een afspraak of mail me.